Trafik Sigortası Sorgulama
Araç sahiplerinin yaptırması zorunlu olan trafik sigortası, trafik kazalarında meydana gelebilecek olası hasar durumlarında karşı tarafın maddi ve fiziki zararlarını güvence altına alıyor. Trafik sigortası olmayan araçlar kanunen trafiğe çıkamıyor. Trafik sigortası çoğu zaman kasko sigortasıyla karıştırılsa da zorunlu trafik sigortasını kasko sigortasından ayıran önemli bir ayrıntı bulunuyor. Bu sigorta; kasko sigortasının aksine yapıldığı aracın zararlarını değil, karşı tarafın maddi ve fiziki zararlarını karşılıyor.
Trafik Sigortası Limitleri Nelerdir?
Trafik sigortası limitleri hakkında bilgi sahibi olmak, trafik sigortası hesaplama işlemlerinde kolaylık sağlıyor. Bu limitler ise trafik kazası esnasında oluşan zararlara göre değişiklik gösteriyor. Yaralanma durumlarında hastane ve tedavi masrafları karşılanırken, vefat durumlarında ise tazminat oranları limit değerlerini etkiliyor. Yasalara göre, zorunlu trafik sigortası hesaplama oranlarında basamak sistemi baz alınıyor. Belirlenen tavan fiyatlarla birlikte poliçe bedelleri kolaylıkla hesaplanabiliyor. Basamak sistemine göre, sürücülerin geçmiş dönemlerdeki trafik performansları poliçeye indirim veya zam olarak yansıyor. Böylece sürücüler, gelecek poliçe dönemlerinde ödül veya cezai niteliklerle değerlendiriliyor.
Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları Nelerdir?
Zorunlu trafik sigortası olası maddi ve fiziki hasarlar için önemli bir ürün olma özelliği taşıyor. Trafikte karşı tarafın zararlarını güvence altına alan sigorta teminatları, her araç için aynı niteliklerden oluşuyor. Teminat limitleri ise araçtan araca farklılık gösterebiliyor.
Vefat ve tedavi teminatı (Kişi bazında): Hasar ve kaza durumlarında her bir üçüncü kişi için ödenecek olan vefat ve tedavi masrafları poliçede geçerli olan limitlerle belirleniyor.
Vefat ve tedavi teminatı (Kaza bazında): Olası kaza ve hasar durumlarında tüm üçüncü kişiler için ödenen vefat ve tedavi masrafları poliçe limitleri ile karşılanabiliyor.
Maddi hasarlar (Araç ve kaza bazında): Herhangi bir kaza durumunda karşı tarafın zararları poliçe limitleri dahilinde karşılanabiliyor.
Trafik Sigortasında Hasarsızlık İndirimi ve Zamlı Prim Uygulaması Nedir?
Zorunlu trafik sigortası hesaplamalarında "trafik sigortası ne kadar" gibi sorular sıklıkla soruluyor. Bu soruların cevabı ise 2017 yılında yürürlüğe giren tavan prim ve basamak uygulamasına göre belirleniyor. Genel şartlar altında belirlenen hasarsızlık indirimi ve zamlı prim uygulaması, tüm sigorta şirketleri için geçerlilik taşıyor. Aracın hasarsız olduğu durumda trafik sigortasının geçerli olduğu her yıl için prim oranı bir basamak aşağı indiriliyor. Bu da prim oranının düşmesi ve hasarsızlık indirimi anlamına geliyor. Aracın hasarı varsa ve tazminat ödenmiş ise poliçe yenilemelerinde her bir hasar için prim oranı bir basamak üste taşınıyor. Bu uygulamalar poliçede ismi yazılı olan ruhsat sahibine özel oluyor.
Poliçe dönemi içinde aracın ruhsat sahibi değiştiğinde ise poliçe 10 gün içerisinde kendiliğinden fesih sürecine giriyor. Mevcut poliçe yeni ruhsat sahibi için feshin hüküm sürdüğü tarihe kadar geçerli oluyor. Sigorta şirketleri ruhsat değişiminin olduğu tarihe kadar olan primleri hesaplayarak artan bedeli sigorta ettirenin tarafına iade ediyor. Aracını sattıktan sonra 730 gün içinde yeni bir araç satın almayanlar ve daha önce hiç aracı olmayanlar hasarsızlık indiriminden yararlanamıyor. Kısa vadeli trafik sigortası ise uluslararası yolcu taşımacılığı ile uğraşan yabancı araçlara uygulanabiliyor. Bu araçların dışındaki plaka sahipleri için kısa vadeli poliçe düzenlenemiyor.
Zorunlu trafik sigortası sorgulama işlemi e-devlet internet sitesi üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. En uygun zorunlu trafik sigortası fiyatlarını öğrenmek ve poliçenizi yenilemek için Başarım Sigorta'yı arayarak size özel poliçe teklifine ulaşabilirsiniz. Trafik sigortası hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için hemen +90(232)446 13 00 no'lu müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.